Pod hradom Čičva sa pri páde z bicykla vážne zranil 13-ročný chlapec

26.06.2010 Vranov nad Topľou

Prešov/Košice 26. júna (TASR) – Trinásťročný chlapec, ktorý sa v piatok (25. 6. ) podvečer vážne zranil pri páde z bicykla pod hradom Čičva v Sedliskách, okres Vranov nad Topľou, je stále hospitalizovaný na Klinike ...
TASR to dnes potvrdila hovorkyňa nemocnice Viera Horniaková.
"Chlapca do nemocnice priviezli v kritickom stave a naďalej si vyžaduje intenzívnu starostlivosť, " dodala Horniaková
Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Magdalény Fečovej sa dvaja chlapci vo veku 13 a 14 rokov v piatok popoludní vybrali na hrad. Krátko po 17. 00 h sa spustili na bicykloch po poľnej ceste, prvý zišiel dole 14-ročný Daniel a čakal na svojho kamaráta. Mladšiemu Patrikovi sa však nepodarilo po prudkom zjazde bicykel ubrzdiť, zišiel mimo cesty a spadol do priekopy pri potoku, kde zostal ležať v bezvedomí.
Daniel zavolal mobilom matku zraneného, ktorá prišla na miesto a ihneď privolala rýchlu zdravotnú pomoc. Privolaní vranovskí hasiči zraneného pomohli naložiť do sanitky. Tá chlapca previezla na obecné ihrisko, odkiaľ ho leteckí záchranári transportovali do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Za pár dní začínajú prázdniny

Na budúci týždeň sa už začínajú školákmi dlho očakávané prázdniny. Nejednému rodičovi pribudne vráska – čo s nimi, aby sa im nič zlého nestalo a aby ani ony nič zlé nevyviedli.

Aj keď budovať návyky bezpečného správania u svojich ratolestí by mali rodičia od malička, nikdy nie je neskoro porozprávať sa s nimi o nástrahách, ktoré na nich číhajú doma, pri vode, v lese, od cudzích ľudí, aby sa vedeli ochrániť pred nebezpečenstvom, keď rodičia nebudú nablízku. Porozprávajte sa s deťmi o smrteľných následkoch zbraní, liekov, domácich elektrospotrebičov, o drogách i alkohole, o nebezpečenstve užitia čistiacich prostriedkov, o nástrahách, ktoré im hrozia od cudzích ľudí.

Rodičia ! Preskúšajte deti, či vedia dobre zamknúť byt, zavrieť okná, používať alarm, či hocikde nepoložia kľúče od bytu. Vystríhajte ich, aby nechodili na staveniská, do neznámych budov, aby sa nehrali na ceste, železnici, na ľudoprázdnych miestach. Aby pri hrách zbytočne neriskovali sa nepreceňovali svoje sily.
Vysvetlite im, že vám záleží na tom, aby sa im nič zlé nestalo. Preto nech sa vám ohlásia, kde sú, s kým sú, čo robia. Naučte ich správne používať núdzové čísla polície, záchranky, hasičov a správne povedať do telefónu informáciu kto, čo, kde. Naučte ich tiež, ako sa majú správať v prípade požiaru, alebo inej nepredvídateľnej situácie.

Základom bezpečnosti vášho dieťaťa je atmosféra pohody a vzájomnej dôvery vo vašej rodine. Potom dieťa bude považovať za samozrejmé, že so všetkými svojimi problémami sa bude obracať v prvom rade na vás a že vás bude informovať o všetkom, čoho sa obáva. Na druhej strane, aj vy budete môcť bez väčších obáv prejaviť dôveru dieťaťu, čím ho pripravíte na život, v ktorom sa bude vedieť bez problémov samo o seba postarať.
 

Vyberte región